måndag 9 januari 2012

Fisksoppa från Paradiset


På begäran. Här är receptet på "Fisksoppa från Paradiset" (ja den heter så) som vi åt på nyårsafton.

Ingredienser:
  • 600-800 g gös-/torsk- eller laxfilé (gärna blandat)
  • 300 g räkor (oskalad vikt)
  • 2 gula hackade lökar
  • 3 skivade vitlöksklyftor
  • 1 stor slantad morot
  • 5 råa potatisar i kuber
  • 5 tomater i bitar
  • 2 msk olivolja
  • ½ kuvert saffran
  • 1-2 tsk hela fänkålsfrön
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 kryddmått cayennepeppar (kan uteslutas)
  • 1 tsk hackad färsk rosmarin
  • 2 tsk salt, gärna flingsalt
  • Nymald svart- eller vitpeppar
  • 1,2 liter vatten
  • Ca 2 dl torrt vitt vin
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 3 dl mellangrädde eller 2 dl vispgrädde
  • Bladpersilja, späd timjan
  • Vi la också till frysta men tinade färdigkokta musslor samtidigt som fisken

Tillagning:
Fräs lök + vitlök i olja i stor kastrull eller gryta. Smaksätt med saffran, fänkål, cayennepeppar, torkad timjan och lite färsk rosmarin och rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongtärningar och sjud i 10-15 min. Hit kan man förbereda. Skär fisken i kuber och skala räkorna. Koka upp soppan igen. Nu tillsammans med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud ca 3-4 min. Lägg varsamt i räkorna, de ska inte koka. Topp med hackad bladpersilja och timjan.

Klart! Ät! Njut!
























Receptet kommer från boken "Under valnötsträdet: goda idéer från vårt kök":


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails