På begäran. Här är receptet på "Fisksoppa från Paradiset" (ja den heter så) som vi åt på nyårsafton.
Ingredienser:
- 600-800 g gös-/torsk- eller laxfilé (gärna blandat)
- 300 g räkor (oskalad vikt)
- 2 gula hackade lökar
- 3 skivade vitlöksklyftor
- 1 stor slantad morot
- 5 råa potatisar i kuber
- 5 tomater i bitar
- 2 msk olivolja
- ½ kuvert saffran
- 1-2 tsk hela fänkålsfrön
- 2 tsk torkad timjan
- 1 kryddmått cayennepeppar (kan uteslutas)
- 1 tsk hackad färsk rosmarin
- 2 tsk salt, gärna flingsalt
- Nymald svart- eller vitpeppar
- 1,2 liter vatten
- Ca 2 dl torrt vitt vin
- 2 fiskbuljongtärningar
- 3 dl mellangrädde eller 2 dl vispgrädde
- Bladpersilja, späd timjan
- Vi la också till frysta men tinade färdigkokta musslor samtidigt som fisken
Tillagning:
Fräs lök + vitlök i olja i stor kastrull eller gryta. Smaksätt med saffran, fänkål, cayennepeppar, torkad timjan och lite färsk rosmarin och rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongtärningar och sjud i 10-15 min. Hit kan man förbereda. Skär fisken i kuber och skala räkorna. Koka upp soppan igen. Nu tillsammans med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud ca 3-4 min. Lägg varsamt i räkorna, de ska inte koka. Topp med hackad bladpersilja och timjan.
Klart! Ät! Njut!
Klart! Ät! Njut!
Receptet kommer från boken "Under valnötsträdet: goda idéer från vårt kök":
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar