måndag 4 oktober 2010

Kanelbullens dag, pft! Jag gör macarooner istället.


Idag är jag hemma och är sjuk vilket är tråkigt men roligare är att jag har precis gjort klart mina första försök till egna macarooner! De blev ju inte lika fina som sådana man köper men hemskt goda och med lite träning kan man nog få dom snygga också. Så här gör man:

Ingredienser
4 äggvitor
½ dl socker
150 g sötmandel
4 dl florsocker

Tillagning
Sätt ugnen på 150 grader. Mandeln ska skållas och skalas eller så kör man bara vanlig sötmandel med eller utan skal, med skal så blir färgen lite mörkare. Mal sötmandeln finkornigt (jag mixade den i min Magic Bullet som är perfekt för såna här tillfällen!). Blanda sötmandeln med florsockret och "lufta" igenom med en gaffel.

Vispa äggvitorna hårt till ett vitt skum och tillsätt lite strösocker i taget. Marängen ska var så hård att man kan vända skålen upp och ner ovanför huvudet utan att man får allt på sig. Häll ner mandel- och florsockerblandningen försiktigt i marängen. Rör försiktigt tills allt har blandat sig ordentligt, och det har blivit en jämn smet.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse med macaroons-smeten och spritsa ut små, runda kakor i storlek utav en femkrona (jag klickade ut det med en sked i stället men dom blir nog finare och slätare om man spritsar). Låt plåten vila i 10-15 minuter innan kakorna läggs in i ugnen.
Grädda kakorna längst ner i ugnen i cirka 12-18 minuter. Kakorna är klara när de lätt går att lossa från bakplåtspappret.

Fyllning
50 g smör
1,5 dl florsocker
skal från 1 citron
1 msk citronsaft

Blanda ihop ingredienserna och smeta på mellan två maränger. Klart!

Så här blev mina, inga fancy färger eller så men en väldigt trevlig mandelsmak i skalen och citron i fyllningen.





Receptet har jag tagit från Tårtspecialisten. Kolla också in bloggen BakeMyDay och macaroonerna där. Där gör Mattias Kristiansson helt fantastiska macarooner av alla slag. De är som små konstverk! Kolla bara på dessa exempel:



Till och med små hamburgarmacarooner!

2 kommentarer:

  1. Krya på dig!

    Jag tyckte att de blev hemskt fina, har själv funderat på att ge mig på det där men inte riktigt vågat ännu.

    SvaraRadera
  2. Tack! Dom vart ju inte så släta direkt men så blir det kanske när man kör utan sprits. Men som sagt var ett första försök, med lite träning och karamellfärg kan det nog bli bra.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails