tisdag 3 januari 2012

LEGO för tjejer

Dök på en grej på internets. Lego vill locka fler tjejer att leka med Lego (det trodde jag att de redan gjorde?!). I den nya serien har man bland annat skapat längre och kurvigare Lego-dockor klädda i pastellfärger. Det är intressant att se på denna satsning och jämföra med hur Lego:s produkt riktad till tjejer såg ut 1981. Det är en ganska stor skillnad i vad som fokuseras.


Nu. LEGO-dockor med rosa mini-kjol.
1981. Fokus på stoltheten i att ha gjort något själv (se annonstexten).
Här finns en längre artikel om Lego:s nya produkter riktade till tjejer. 

Faktumet att den nya Lego-dockan visar mer hud än de gamla Lego-figurerna brukar göra är också intressant i ljuset av den här artikeln. Artikeln beskriver att en studie har visat att när man ser lättklädda människor som visar mycket hud så finns en tendens att dels tänka att dessa personer behöver beskyddas men att man också tänker på dem som mindre aktiva och mer känsliga. Personer med mer kläder tillskrivs däremot mer agens och egenskaper som till exempel förmåga att planera. Detta gäller oavsett om den lättklädda är en man eller kvinna. Men eftersom kvinnor oftare är/visas som mer lättklädda så blir det ju en könsaspekt på det ändå. Intressant med ett nytt perspektiv kring problemet med att vi dagligen bombarderas med bilder på lättklädda kvinnor.

*************

Dök på ännu en artikel om Lego:s tjejsatsning. Där står det också att Hamleys (stor leksaksaffären i London) "recently dismantled its pink "girls" and blue "boys" sections in favor of a gender-neutral store with red-and-white signage. Rather than floors dedicated to Barbie dolls and action figures, merchandise is now organized by types (Soft Toys) and interests (Outdoor)." Go Hamleys!

3 kommentarer:

  1. .. men tragiskt.. även Lego har gått på en nit alltså.

    SvaraRadera
  2. Ugh! Så sjukt irriterande. När kvinna inte ens kan gilla dem hon gillar liksom. Hoppas folk bojkottar så att skiten försvinner ur sortiment innan min lilla cheetah är stor nog att önska sig skräpet.

    SvaraRadera
  3. Infantilt! Bojkottar Lego till barnbarnen efter detta! Ida

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails